Aalto University School of Arts, Design and Architecture

Finlands mest anerkjente utdanning for vordende designere, arkitekter og kunstnere er Aalto-universitetets høyskole for kunst, design og arkitektur, forkortet Aalto ARTS. Skolen, som er en del av Aalto Universitet, ligger lokalisert i distriktet Otaniemi i byen Espoo, Finlands nest største by. Skolen flyttet hit i 2018 fra en tidligere campus, og er lokalisert i nye lokaler med egen metrostasjon og kjøpesenter. Den tidligere campusen var lokalisert i historiske og sagnomsuste lokaler, i det som var den tidligere fabrikken for Arabia, en finsk keramikkprodusent.

Historie

Skolens forløper, TAIK (University of Art and Design Helsinki) har røtter helt tilbake til 1871 og var i sin tid den største skolen i sitt slag i hele Norden. Denne ble senere slått sammen med arkitektutdanningen, som var en del av Universitetet i Helsinki.

Studieretninger

Aalto ARTS er delt inn i fem ulike fakultet. Foruten de tre fakultetene som framgår av skolens navn: arkitektur, kunst og design, finnes fakulteter for media, samt bilde-, TV- og produksjonsdesign. Skolen legger stor vekt på å sette det menneskelige aspektet i sentrum av sitt undervisningsopplegg. Dette reflekteres i skolens motto som er «for nyttig kunst». Målet er at kunsten som produseres eller inspireres til ved skolen skal være tilgjengelig for publikum på den andre siden.

Studenter ved skolen kan velge mellom ulike studieprogram på både bachelor- og masternivå. Skolen tilbyr både rene masterprogram på to år og studieprogram med integrert bachelor, altså 3+2 år. Programmene som tilbys er internasjonalt anerkjente, og har bidratt til at skolen i dag er rangerte som nummer syv i verden på sitt felt.

Per i dag har Aalto ARTS i underkant av 3000 elever i sin studentmasse. Blant kjente alumni kan vi nevne Tapio Wirkkala, finsk designer og skulptør, som har fått internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid, og som har vært med å sette finsk kunst på kartet. Han ble spesielt kjent for sitt eget knivdesign for kniven Puukko, som ble solgt på det amerikanske markedet på 70-tallet.

En annen tidligere student fra skolen er Kaj Franck. Han var en viktig del av den finske kunst- og designbransjen fra 40-tallet og fram til 80-tallet. Franck var i sin tid kunstnerisk leder for keramikkprodusenten Arabia, som i dag er en del av Iitalla-konsernet.

flash-blog