Finsk design

Finsk design har vært internasjonalt til stede helt siden slutten av 1800-tallet. Innen produktdesign er Finland kjent for kreativitet i kombinasjon med solid kvalitet. I de senere årene har dessuten en sterk IT- og spillindustri bidratt til at begrepet finsk design også omfatter grafisk design og innovative digitale løsninger.

Blant kjente merker fra Finland, er Marimekko en selvfølge å nevne. Dette firmaet har siden oppstarten i 1951 inspirert sine kunder med blomstermønstre og fargetrykk på kaffekrus og servietter. Spesielt kjent er mønsteret Unikko, som viser fargesterke valmueblomster.

Foruten kolleksjoner til hjemmet, produserer Marimekko også klær, vesker og tilbehør, i tillegg til metervare i ulike mønstre og farger. Merket finnes i dag å få kjøpt i 40 land verden over.

Mens Marimekko er en pioner innen finsk tekstildesign, er det Iittala som er det store navnet innen finsk glassvare. Navnet kommer fra den finske byen ved samme navn, da forretningen ble etablert her i 1881 av svensken Petrus Magnus Abrahamsson. En funfact som man kanskje ikke bør nevne så høyt om man havner i smalltalk om design med en finne, er at Abrahamsson måtte hente inn glassblåsere fra Sverige den første tiden, grunnet mangel på dyktige glassblåsere på den finske siden av grensen. Senere skulle merket imidlertid etablere seg som en finsk suksessbedrift med global utbredelse, og i dag produseres kun et fåtall av varene faktisk i Finland, selv om de er designet der.

Dersom du har en sterk interesse for design, kunst og innovasjon og er nysgjerrig på hva finsk design har å by på, kan et besøk til Helsinki Design Week kanskje være noe for deg. Dette er et årlig arrangement som inntreffer på høsten.

flash-blog