Coco Chanel

«A girl should be two things: classy and fabulous»

Coco Chanel

Gabrielle Bonheur Chanel, eller «Coco» som hun selv likte å kalle seg, var en fransk moteskaper som revolusjonerte hvordan kvinner i hennes samtid kledde seg og forsto mote. Med kjente ikoner som «den lille sorte» og den tidløse, sorte Chanel-vesken, var hun med på å definere motebildet ikke bare i sin samtid, men også lenge etter sin død. Med fargetoner som i stor grad dreide rundt sort og hvitt, skapte hun et tidløst uttrykk med klær, sko og tilbehør som passet de fleste anledninger.

Det som kjennetegnet Cocos egen stil, var blant annet det androgyne uttrykket hun likte å skape i en tid der moten var preget av mer feminine, endog upraktiske silhuetter. Hun ble ofte sett i bukser, gjerne sammensatt som en drakt. Hun hentet ofte inspirasjon fra herremoten, og var opptatt av at kvinnenes antrekk, på lik linje med menns, skulle være komfortable og praktiske. Dette hang nok også sammen med at hun var en aktiv kvinne som hadde mange jern i ilden, likte å reise og sosialisere seg. Livsstilen hennes talte med andre ord for en garderobe som egnet seg til bevegelse og til reise, og som var lett å kombinere.

Merket Chanel slet i en tid etter Cocos bortgang med å hevde seg i konkurransen med stadig flere luksuriøse motehus. Dette snudde imidlertid da det kjente tyske stilikonet Karl Lagerfeld tok over skuta i 1982. Han evnet å gjenopplive flere av ikonene som Coco hadde satt til verden, og skapte raskt en renessanse for det franske merket. Etter Lagerfelds bortgang i 2019, ble franske Virginie Viard utpekt til ny sjefsdesigner.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *