Dansk design

Dansk design er pioneren innen nordisk design, og er nok for mange i det internasjonale publikumet tett assosiert med nordisk og skandinavisk design. Dansk design er, i likhet med øvrig skandinavisk design mer generelt, kjent for rene linjer og naturmaterialer med et praktisk tilsnitt. Nøkkelen i mye av det som designes innen denne kategorien, det være seg klær, møbler, kunst, bygninger eller husholdningsapparater, er at produktene skal være funksjonelle.

Historie

Dansk design som varemerke ble utviklet fra midten av 1900-tallet, med pionerer som for eksempel Arne Jacobsen i spissen. Jacobsen er blitt stående som et verdenskjent navn innen design, gjennom sine møbelikoner Egget og Svanen. Disse stolene ble opprinnelig framstilt for det som i sin tid bare gikk under navnet SAS-hotellet (i dag Radisson Collection Hotel, Royal) i København. Hotellet ble åpnet i 1960 og ble med sine knappe 70 meter Danmarks første skyskraper. Bygget, som er tegnet i minimalistisk, funksjonell stil typisk for sin samtid, forble Danmarks høyeste bygning fram til 1969.

Kjente danske designere og merker

I dag har Danmark mange sterke merkenavn innen mote, kunst og design som hevder seg internasjonalt. Innen interiør og møbeldesign er Arne Jacobsen fortsatt et ettertraktet merke. Stolene Egget og Svanen finnes på markedet den dag i dag, og produseres under Fritz Hansen A/S.

Kristian Illum Wikkelsø er en annen stjerne på den danske pionerhimmelen. Wikkelsø var opprinnelig snekker, men videreutdannet seg på kunsthøyskolen og ble etter hvert møbeldesigner. Blant hans mest kjente produkter er en gyngestol og en hvilestol. Kristian Illum Wikkelsø må ikke forveksles med Anton Carl Illum, som på slutten av 1800-tallet startet opp forretningen med samme navn, som i dag er et kjøpesenter og motemekka for fashionistas i København.

En annen pioner som mange har hørt om, er Georg Jensen. Denne merkevaren ble etablert av en sølvsmed med samme navn i 1904, og har med det en over hundre år lang historie. I dag produserer de smykker, sølvtøy og pyntegjenstander til hjemmet.

Innen mote- og tekstilbransjen er det også flere danske merker og designere som har slått an både i og utenfor Skandinavia. Malene Birger er en av disse. Med sitt merke By Malene Birger lager hun klær, sko og vesker til den moderne og stilbevisste kvinnen som er opptatt av både estetikk og funksjonalitet på samme tid. Mange av plaggene er i naturmaterialer som skinn, silke og ull. Spesielt weekend-bagene hennes er blitt populære, der hun har latt sitt egendesignede mønster få utspille seg.

GANNI er et annet merke som har gjort seg bemerket de siste årene. Med sin franskinspirerte stil, flagrende skjørter og utstrakte bruk av farger og mønstre, skiller GANNI seg noe fra det som mange assosierer med den mer minimalistisk linjen man så ofte finner i dansk design for øvrig.

flash-blog